Jonge maansikkel

De maan staat nu in Schorpioen
De maan is 2 dagen oud

Donderdag 21 maart: Waarneemavond bij Sterrenwacht Huygens.

Gisteren donderdag 21 maart was het eindelijk weer zover, het weer zat mee en ik kreeg een SMS-bericht van Paul Bakker, één van de Waarneemteamleider van Sterrenwacht Huygens, dat de Sterrenwacht om 20.30uur zou opengaan. Dus ik een SMS-bericht teruggestuurd dat ik zou komen. Hee, zeggen misschien een aantal mensen dat is leuk dat wil ik ook meemaken.
Nu dat kan, je kunt een waarneem abonnement nemen voor maar 7,50 euro per jaar.
Wil je meer weten kom een keer langs bij de vereniging of kijk hier voor meer informatie over het waarneem abonnement.

Maar nu even terug na de waarneemavond, ik kom zelf uit Breda en stond onverwacht drie kwartier in de file op de A16.
Kwam dus rond 21.15uur pas aan bij de Sterrenwacht. Ondertussen was er een wolkendek ontstaan, tja dat kan ook gebeuren bij een waarneemavond, maar zo af een toe kwam toch de Maan er even doorheen.
We waren met z’n zessen en stonden ondertussen, uitkijkend naar die momenten dat Maan er door zou komen, te praten over de afgelopen Sterrenkijkdagen en over dingen die gaan komen, zoals de Astrovacance in oktober.
Het wachten werd beloond want rond 21.45uur begon het op te klaren. De Maan en Jupiter kwamen te voorschijn en de verenigingskijker werd vol verwachting op de Maan gericht. Copernicus, één van de bekendste inslagkraters, werd in beeld gebracht. Oooo, wat doet dat zeer aan de ogen, wat helder. Daarna Jupiter, daar konden we Io, Ganymedes en Callisto, de drie maantje van Jupiter, op een rij zien staan en de drie wolkenbanden op Jupiter. De rode vlek (een storm op jupiter) was ook te zien.
Maar waar was dat vierde maantje Europa? Paul ging even zoeken op de iPad en wat bleek Europa zou 22.15uur uit de schaduw van Jupiter komen en dan vlak bij de maan Io te voorschijn komen. Dat was even geluk hebben. We hebben dit dan ook waar kunnen nemen, heel leuk.

Tussendoor dacht ik, laat ik eens kijken hoe een foto eruit ziet als ik deze met mijn Samsung Galaxy Nexus maak via het oculair (kijkglas) van de verenigingskijker. Welnu zie hieronder het resultaat een foto van Copernicus. We waren verrast hoe goed dit eigenlijk ging, vereiste is wel dat een rustige hand hebt.

Eén van onze leden had zijn kijker bij en hij had problemen bij het uitlijnen van de montering op de poolster en vroeg, de mensen aanwezig om raad. We keken even hoe laat het was en we dachten kom maar op. Dus de montering (EQ6) werd uit de auto gehaald en er werd een cursus uitlijnen gedaan. Het uitleggen werd erg gewaardeerd en wij vonden het leuk om te doen.
Daarna hebben we een star alignment gedaan met zijn kijker en aantal objecten bekeken.

Het was ongeveer 23.15uur geworden en het werd tijd om te stoppen en de spullen in te pakken.

Toch een leuke avond, die wel begon met een file en een wolkendek maar eindigde met een waarneemsessie van de Maan, Jupiter en zijn maantjes en een cursus uitlijnen.

Copernicus met Samsung Galaxy NexusUitlijn cursusUitlijn cursus

Tot de volgende Waarneemavond.

Peter Boot