Huidige maanstand


Eerste kwartier
Eerste kwartier

De maan staat nu in Vissen
De maan is 9 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Vrijdag 19 oktober: Lezing ‘Hoe bouw ik zelf een astrokoepel’

Ellen Bruijns

Er zijn nogal wat amateursterrenkundigen die dromen van een eigen observatorium. Maar hoe realiseer je dat ? En dan ook nog binnen je budget. De kant en klare oplossingen zijn doorgaans niet echt de beste keuzes. En de meer professionele oplossingen kosten toch meer dan je eraan wilt uitgeven. Is zelfbouw een optie? Maar hoe doe je dat dan? Kan iedereen dat? En hoe lang duurt het dan? In deze lezing vertelt Ellen Bruins uitgebreid over haar eigen ervaringen. Over hoe je zelf, helemaal alleen, een astrokoepel kan bouwen. Bovendien is er geen specifieke vakkennis nodig om dat te doen. Deze lezing is een uitgebreide uitleg over op welke wijze je dan zo’n koepel en gebouw maakt. Over welke materialen je dan wel gebruikt en hoe daarmee om te gaan. Over waarom er geen ijzer is gebruikt in het hele proces. Terwijl het geheel toch stormvast staat. En uiteraard is er de mogelijkheid om al uw vragen hierover te bespreken.

Over de spreekster:
Reeds vanaf haar 11de jaar is Ellen Bruijns actief bezig in de sterrenkunde. Jarenlange ervaring met het geven van lezingen op sterrenkunde gebied voor scholen, specifieke groepen en voor het grote publiek. Uiteraard ook voor sterrenkunde (werk)groepen in Nederland en Vlaanderen. Voor de Scouting HIT kampen een speciaal “Ster en Weer” kamp opgericht hetgeen voor meer dan 10 jaar aaneen volgeboekt was. Zeer ervaren zonsverduisteringswaarnemer (20 TSE’s) en als zodanig bij de oprichting betrokken van de Solar Eclipse Community en spreker op de 1ste Eclipse Conference. Als enige Nederlandse opgenomen in het adviesteam voor het recente boek, Totality, the Solar Eclipse Guide 2017 van Fred Espenak (eclipse specialist van NASA). Heeft als eenmansproject zelf een astrokoepel gebouwd gehad. Veelvuldig contact met de lokale en nationale pers in de jaren 80 en 90 over met name zonsverduisteringen en de komeet Shoemacher-Levi die toendertijd insloeg op Jupiter.
Master in Optics (AUS), Bachelor in Chemie, Post doc Statistiek. Elektronica.
Beroepsmatig: Technisch engineer met specialisatie Troubleshooting m.b.t. semiconductor industrie, medische- en laboratoriuminstrumenten en elektronenmicroscopen (Electron and Ion beams). Geven van technische trainingen en presentaties.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

 

Tags:

Comments are closed.

Back to Top ↑