Huidige maanstand


Volle maan
Volle maan

De maan staat nu in Schorpioen
De maan is 15 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Vrijdag 14 december: lezing ‘BepiColombo ESA’s missie naar Mercurius – de hel van het zonnestelsel’

BepiColombo is een hoeksteenmissie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. Onze gastspreker Jan van Casteren is afgestudeerd aan de TU Delft Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en sinds 2003 nauw betrokken bij dit project, eerst als Project Manager en later als Special advisor.

Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd 2 satellieten in een lage baan rond Mercurius zullen worden gebracht om een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis te doen. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450ºC worden verwacht, is deze missie technologisch zeer uitdagend. Voorheen ongebruikte materialen en speciale oplossingen worden toegepast en uitgebreid getest om deze missie mogelijk te maken. De vluchtmodules van BepiColombo zijn gebouwd en hebben de noodzakelijke beproevingen doorstaan, op tijd voor de geplande lancering in oktober 2018. De lezing geeft een overzicht van de missie, de vele technologische uitdagingen en het testprogramma voor een reis naar de hel van het zonnestelsel.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Tags: ,

Comments are closed.

Back to Top ↑