Huidige maanstand


Wassende maan
Wassende maan

De maan staat nu in Maagd
De maan is 10 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Programma 1e helft 2023

Credit foto: Ans Viervant

13 Januari: Arno G. hol, Titel: Opmerkelijke astronomische gebeurtenissen van 2022.

Arno verzamelt al jaren honderden astronomische ontdekkingen en gebeurtenissen van de afgelopen jaren uit diverse media. Tijdens de lezing presenteert hij daaruit zijn selectie van het lopende jaar, dmv een powerpoint presentatie. O.a  de in december 2021 gelanceerde James Webb Telescoop komt daarbij aan de orde.

27 Januari: ALV Christiaan Huygens

10 februari: Rob van den Berg, Titel: Ruimtevaart en de toekomst van de mensheid

Nog voordat de eerste mensen op de maan liepen, fantaseerden we al over reizen door het heelal. Na de laatste bemande maanlanding in 1972 zijn astronauten niet verder gereisd dan een paar honderd kilometer boven het aardoppervlak. Toch heeft de ruimtevaart sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt en kunnen we niet meer zonder. Wereldwijde communicatie, navigatie, betere weersvoorspellingen en andere vormen van informatie worden door een groeiende vloot van satellieten mogelijk gemaakt. Ook zijn er plannen om binnenkort weer mensen naar de maan te brengen, en zelfs naar Mars en misschien nog verder. Wat betekent dit voor de toekomst van de mensheid?
Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van sterrenwacht Sonnenborgh en Naturalis, voormalig directeur Space Expo, presenteert de laatste stand van zaken over wat ruimtevaart ons te bieden heeft.

Rob van den berg is afgestudeerd geoloog/paleontoloog (menselijke evolutie, de evolutie van het leven). Inmiddels heeft hij ruim 17 jaar werkervaring in de IT, 16 jaar werkervaring in museologie en meer dan 9 jaar werkervaring in de ruimtevaart communicatie. Daarnaast houdt Rob zich bezig met het ontwikkelen van tentoonstellingen over de ruimtevaart en het geven van presentaties aan bedrijven, musea en andere diverse groepen.

24 februari-25 februari: Sterrenkijkdagen

Op vrijdag en zaterdag open huis voor sterrenkijkdagen.

10 maart: Dr.ir. E. Mooij, Titel: Ruimtepuin

Erwin Mooij is (associate) Professor aan de  Technische Universiteit Delft en zal een lezing geven over ruimtepuin. itgebreidere informatie volgt.

24 maart: Martijn van Gelder, Titel: James Webb telescoop

Martijn van Gelder heeft zijn promotieonderzoek gedaan bij de Leidse sterrenwacht in de onderzoeksgroep van prof. dr. Ewine van Dishoeck. Zijn promotieonderzoek is vooral gericht op hoe sterren zoals de zon vormen met de specifieke focus op de vroegste stadia van het formatieproces. Na zijn promotie blijft hij bij de Leidse sterrenwacht om met de allereerste data van de James Webb ruimtetelescoop te werken.

Op 25 December 2021 is de James Webb ruimtetelescoop, de meest geavanceerde ruimtetelescoop ooit gebouwd, gelanceerd. Met Webb kunnen we de ruimte bekijken door middel van infraroodstraling. Op de aarde kunnen we deze infraroodstraling niet meten vanwege onze atmosfeer. Door de hoge gevoeligheid van Webb en de 6.5m grote spiegel kunnen we nog beter inzoomen op verschillende astronomische objecten.

In deze lezing zal ik de resultaten van de James Webb ruimtetelescoop met u delen. Webb zal onder andere kijken naar de allereerste en jongste sterrenstelsels die 1 miljard jaar na de oerknal zijn gevormd. Dichterbij, in onze eigen Melkweg, kan Webb door de stoffige wolken van stervormingsgebieden kijken en daar de jonge vormende sterren en hun omringende protoplanetaire schijven zien. Tevens kan Webb zogeheten exoplaneten, planeten rond andere sterren, detecteren en informatie geven over de samenstelling van hun atmosferen.

7 april: Goede vrijdag

 21 april: ALV Christiaan Huygens

Comments are closed.

Back to Top ↑