Huidige maanstand


Wassende maan
Wassende maan

De maan staat nu in Leeuw
De maan is 9 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Vrijdag 10 maart lezing over ruimtepuin

Vrijdag 10 maart is er een lezing van Erwin Mooij  over het onderwerp ‘Ruimtepuin’. Met de lancering van de satelliet Spoetnik 1 op 4 oktober 1957 bracht de mensheid het eerste artificiële voorwerp in de ruimte. Beter gezegd: de eerste twee, want ook de centrale trap van de lanceerder verbleef uiteindelijk bijna twee maanden in een baan om de Aarde. Het zou de opmaat blijken naar een onmisbare rol voor de ruimtevaart in onze samenleving, met een aanzienlijk aantal objecten in de ruimte: volgens het Space Debris Office zijn er op het moment ca. 30.000 detecteerbare voorwerpen in een baan om de Aarde. satellieten, uitgebrande rakettrappen, fragmenten van explosies en botsingen, etc. Voeg daar nog ongeveer 900.000 niet-zichtbare objecten (kleiner dan 10 cm) aan toe.

Vrijwel alle ruimtevaart specialisten zijn het er dan ook over eens dat actie ondernomen moet worden. Dit kan zijn het actief verwijderen van inactieve satellieten en rakettrappen uit hun baan, mede om zo het zogenoemde Kesslersyndroom tegen te gaan. Maar, ook het ontwikkelen van nieuwe detectie technieken, het verhogen van de nauwkeurigheid van de baanvoorspellingen, en het ontwikkelen van een betere bescherming tegen de inslag van kleine puindeeltjes.

Erwin Mooij studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU_Delft, alwaar hij ook promoveerde. Van 1995 tot medio 2007 werkte hij voor Airbus Defence and Space, The Netherlands, aan re-entry voertuigen en de ontwikkeling van (real-time) simulators. Op dit moment is hij Universitair Hoofddocent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, met een focus op re-entry systemen, ruimtepuin, en de ontwikkeling van besturings- en navigatie elementen voor ruimtevaart systemen.

Zaal open vanaf 19:30 uur. De lezing begint op 20.00 uur.

Comments are closed.

Back to Top ↑