Huidige maanstand


Wassende maan
Wassende maan

De maan staat nu in Schorpioen
De maan is 10 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Vrijdag 9 februari: lezing over 57 jaar pulsaronderzoek

Credit: CC BY-SA 3.0

Op vrijdag 9 februari houdt Niels Nelson een lezing over 57 jaar pulsaronderzoek. In deze lezing wordt eerst de historie van de eerste pulsarwaarneming in 1967 weer gegeven. De Pulsar 1919+21 was in 1967 ook de eerste waarvan men het verband tussen pulsars en neutronensterren konden vaststellen. Neutronensterren zijn de compactste zichtbare lichtstralende objecten voor de overgang naar Zwarte Gaten. Ze zijn geen resultaten van de evolutie van sterren. Na uitleg over neutronen en neutronen in vaste stof-roosters wordt het licht dat kan ontsnappen uit neutronensterren en pulsars besproken.

Over het inwendige van neutronensterren zijn in het laatste decennium meer gegevens gekomen o.a in de waarnemingen van de objecten met roterende radiogolven-emissie. Het magnetisme bij neutronensterren leidt tot grote waarden van de magnetische veldsterkte bij een aparte groep Neutronensterren zoals Magnetars. Verder kunnen snel rond hun as draaiende neutronensterren dienen als klokken, die tot minder dan 1 atto-seconde nauwkeurig zijn. Ook zijn in de laatste 5 jaar veel beschrijvingen van neutronensterren die met elkaar botsen opgedoken. Een nieuw soort waarneemtechniek is hierbij ontwikkeld, de gravitatiegolven-sterrenkunde. Objecten als kilonovae, die tijdens botsingen optreden. Daarnaast wordt de ruis van de pulsarsignalen ook gebruikt voor de speurtocht naar bronnen van donkere materie. Zo zijn de pulsars waarnemingsbronnen die ons zowel vertellend over het lichtstralende heelal als over het donkere heelal .

De spreker Niels Nelson is vrijwilliger op 2 Noord-Brabantse sterrenwachten namelijk Halley te Heesch en Tivoli in Oudenbosch en daarnaast docent Natuurkunde in Arnhem. Al meer dan 50 jaar houdt hij zich bezig met de ontwikkelingen in de sterrenkunde.

Start lezing: 20:00, zaal open: 19:30 uur.

Tags:

Comments are closed.

Back to Top ↑