Uitvoering:
De planetenwandeling is een initiatief van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens en is ontworpen, voorbereid en in 2014 gerealiseerd door Arno Hol en  Frans Rodenburg (beiden lid van de vereniging). De officiële opening vond plaats op 14 juni 2014 door de bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling.
Het begin en einde van de wandeling ligt achter het gebouw van de Natuur en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA, tevens clubhuis CH) aan de Matenaweg 1 te Papendrecht. De route loopt ook gedeeltelijk langs het Gasunie terrein. Tijdens openingstijden is in het gebouw van de NVWA aanvullende informatie over de planetenwandeling te verkrijgen.
De Aarde is dus een unieke woonplaats van miljoenen soorten organismen. Ze is ongeveer 4,57 miljard jaar geleden ontstaan en enige vorm van leven maximaal 1 miljard jaar na het ontstaan. Ze behoort tot de zgn. “aardse planeten” en is daarvan zowel qua massa als qua volume de grootste. Sinds het ontstaan van leven op Aarde heeft de biosfeer (het leven) de aardatmosfeer zuurstofrijk gemaakt, zodat aerobe organismen er kunnen overleven, en de ozonlaag kon ontstaan. Die beschermt het aardoppervlak tegen schadelijke ultraviolet straling, zodat leven op het land mogelijk is. Het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de rest bestaat uit continenten en eilanden. Water is noodzakelijk voor het overleven van alle bekende levensvormen.
Deze boswandeling is  ca. 4 km. lang en leid zoveel mogelijk over de al bestaande wandelpaden van het Alblasserbos. Langs de paden is informatie in diverse vormen geplaatst over ons zonnestelsel. Dit bos is eigendom van Staatsbosbeheer. De wandeling  begint bij de Zon en loopt via Mercurius, Venus, Aarde, Mars, planetoïden gordel, Jupiter,  Saturnus en Uranus naar de 8e en buitenste planeet Neptunes. De oplettende lezer zal in dit rijtje Pluto missen.  Pluto wordt echter niet meer beschouwd als een planeet, maar als een miniplaneet. Dat komt omdat er aan de randen van ons zonnestelsel vele van deze dwergplaneetjes rond de zon draaien, waarvan er een aantal zelfs groter zijn dan Pluto.
Langs de route wordt in de werkelijke verhouding van de afstanden van ons zonnestelsel informatie gegeven in 3D vorm (beelden), maar ook in 2D vorm ( informatieborden). De objecten zijn voorzien van een zgn. QR code. Hiermee kunnen smartphone gebruikers direct aanvullende informatie via het Internet bekijken.
Het is onmogelijk om de verhouding tussen de werkelijke grootte van de diverse objecten in het zonnestelsel weer te geven. Â Als voorbeeld: Als de Zon in dat geval zou worden weergegeven door een bol met een diameter van 10 meter, dan is de Aarde in die verhouding toch nog niet groter dan een knikker.
Het zal u opvallen dat de “lege” ruimtes tussen de Planetoïdengordel en de gasreuzen Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus erg lang (en leeg) is. In werkelijkheid is dat ook zo. Het geeft aan hoe immens groot ons zonnestelsel is. In verhouding tot het heelal stelt het allemaal minder voor.
Er werden drie kunstenaressen aangetrokken, te weten:
Rieke van der Stoep:
Mieke de Waal en
Jolanda Riedijk,
die elk drie beelden op basis van de mytholgie langs de route hebben ontworpen.
De beelden zijn gemaakt van cortenstaal. Dit omdat het materiaal, stevig is, past in de natuur en mooi afsteekt tegen het groen van de bomen en planten langs de planetenwandeling. De beelden zijn duurzaam geplaatst op betonnen funderingen.
De aldus gevonden combinatie tussen fantasie, natuur, wetenschap en kunst belooft een voor jong en oud, interessante, aantrekkelijke en boeiende wandeling. De route is waar nodig extra verhard, zodat deze ook zoveel mogelijk toegankelijk is voor minder validen.
De cijfers geven de afstand aan per 100 meter.