Huidige maanstand


Wassende maan
Wassende maan

De maan staat nu in Waterman
De maan is 11 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Het voorjaarsprogramma 2019

Datum + onderwerpInhoud
11-1-2019
Nieuwjaarsbijeenkomst/ Astroquiz

Op de eerste verenigingsavond van het nieuwe jaar is iedereen weer van harte welkom om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. En tevens om weer deel te nemen aan de Astroquiz welke dit jaar wordt verzorgd door Arie Nouwen, Jan Brandt en Paul Bakker. Iedereen wordt verzocht zelf wat hapjes en drankjes mee te nemen plĂșs een telefoon waarmee men op Internet kan!
25-1-2019
Thema- en waarneemavond
8-2-2019
Lezing dr. Sebastiaan de Vet : Vastgelegd in steen: geologische inzichten voor planeten en exoplaneten
22-2-2019
Presentatie Gerrit Burggraaf: RASA, Rowe-Ackermann Schmidt Astrograph
Verenigingslid Gerrit Burggraaf zal deze thema-avond verzorgen. Gerrit is een doorgewinterde amateurastrofotograaf. Vanuit sterrenwacht Schelluinen worden regelmatig nieuwe astronomische producten aan de tand gevoeld. Op 22 februari staat een vrij nieuw fotografisch systeem op de agenda. Vanuit lichtvervuilend Nederland met een beperkt aantal heldere nachten is er behoefte aan fotografische “snelheid”. Rasa van Celestron heeft hier slim op ingespeeld. De Rasa 11” is al even op de markt, op dit moment wordt de 8” in Europa uitgeleverd en een 14” is speciaal op bestelling leverbaar. Op deze avond bekijken we het optische systeem, de accessoires die nodig zijn en ook een aantal nieuwe ccd’s die prima te gebruiken zijn met dit systeem. Op deze avond gaan we niet “voor het mooie plaatje” maar voor supersnelle resultaten! Bij helder weer maken we vanuit Papendrecht verbinding met Sterrenwacht Schelluinen en gaan we live meekijken naar een mooi aantal deepsky-objecten
8-3-20198
Lezing dr. David Baneke: De ontdekking van de hemel: de Geschiedenis van de Nederlandse sterrenkunde
David Baneke is historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de moderne natuurwetenschappen. Hij werkte aan verschillende Nederlandse universiteiten en op het Smithsonian Air and Space Museum in Washington. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet en doceert in het masterprogramma History and Philosophy of Science. In 2015 publiceerde hij het boek De ontdekkers van de hemel. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de International Astronomical Union.

Er is iets bijzonders aan de hand met de sterrenkunde in Nederland. Ondanks zijn bewolkte klimaat en dichte bebouwing is Nederland op astronomisch gebied een grootmacht, en dat al een eeuw lang, met kopstukken als Kapteyn, Pannekoek, Minnaert en Oort. Hoe komt dat? Wie waren die mensen? En waarom werd juist de Nederlandse sterrenkunde zo succesvol? Het verhaal van de sterrenkunde is verweven met de politieke, economische en culturele geschiedenis. Nationale en internationale politiek speelde een rol, maar ook de veranderende ideeën over het nut van wetenschap.
15 en 16-3-2019
Landelijke Sterrenkijkdagen
Christiaan Huygens doet ook dit jaar weer mee met de 43ste Landelijke Sterrenkijkdagen. We hopen bij deze publieksactiviteit weer veel mensen te ontvangen voor een kennismaking met de sterrenhemel, gezien door een telescoop. Iedereen die interesse heeft in de sterrenhemel is welkom om te zien wat voor mooie hobby wij hebben en wat vereniging Christiaan Huygens te bieden heeft.
29-3-2019
Algemene Ledenvergadering

12-4-2019
Lezing dr. Anthony Brown: De Gaia hemel: versie 2.0
Anthony Brown is sterrenkunde onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en is al sinds 1997 betrokken bij het Gaia project. Sinds 2012 is hij voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de gegevens van Gaia. In 2011 heeft Anthony ook al een lezing over Gaia bij onze vereniging gegeven en hij gaf toen aan graag bij ons terug te komen zodra de resultaten van de missie bekend zouden zijn.

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census' van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden. In deze lezing zal hij eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 25 April 2018 verscheen de tweede publicatie van Gaia gegevens en hij zal de wetenschappelijke resultaten daarvan bespreken.
26-4-2019
Thema-avond
10-5-2019
Lezing prof.dr. Rob Rutten:
Zonneactiviteit: van Galilei tot ruimteweer
Prof. dr. Robert Rutten was ruim veertig jaar zonnefysicus in Utrecht. Ook was hij deeltijdhoogleraar in Oslo en komt daar nog geregeld. Hij is expert in hoe het licht van de zon ontsnapt en hoe de spectraallijnen in dat licht dienen als meetinstrument. Hij was nauw betrokken bij de waarnemingen met de Dutch Open Telescope op La Palma en onderzoekt momenteel de structuur van de zonnechromosfeer.

Met de ontdekking van zonnevlekken door Galilei begon de astrofysica: de natuurkunde van objecten elders in het heelal. Het is opmerkelijk hoeveel we sindsdien van de zon te weten zijn gekomen. We weten meer van haar inwendige dan van het binnenste van onze eigen aarde, we begrijpen veel verschijnselen op het zonsoppervlak, en we weten precies hoe het zonlicht daar ontsnapt. De laatste jaren is er ook grote vooruitgang in het begrip van de ijle zonneatmosfeer dankzij nieuwe telescopen op aarde en in de ruimte en de komst van numerieke simulaties in supercomputers. Echter, de grootschalige zonneverschijnselen die met magnetisme te maken hebben - inclusief vlekken, filamenten, vlammen, coronale explosies - blijven ons voor grote raadsels stellen. Met name de aard en werking van de inwendige dynamo die het zonnemagnetisme regelt en daarmee ook de activiteitscyclus en het ruimteweer nabij ons planeetje blijven onbegrepen.
24-5-2019
24-5-2019
Thema-avond
Lezing Hans Prinse: Atmosferische Verschijnselen
Ons lid Hans Prinse geeft vrijdag 24 mei een presentatie over optische verschijnselen en hemelkleuren met een toelichting en persoonlijke ervaringen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen: Avondhemel – Pasteltinten, Zonsondergang – Wolkenstralen – Regenboog – Groene flits – Kring om de zon – Bijzonnen, Zonnezuil, Luchtperspectief, Heiligenschijn, Mistboog, Luchtspiegelingen, enz. enz. Ook het weer is fantastisch! Met het blote oog en wat oplettendheid valt er veel schoonheid te beleven. En na een mooie avondhemel volgt met wat geluk een prachtige sterrenhemel
 Kijk alvast op internet bij ‘optical phenomena’.
7-6-2019
Lezing Arie Nagel: Astrofotografie van deepsky-objecten
Arie Nagel (1944) is vanaf zijn tienerjaren met astrofotografie bezig. Dat was nog in het ‘natte tijdperk’ met de badkamer als 'donkere kamer'. De digitale fotografie maakt dat we veel betere foto’s kunnen maken. In 1976 was hij medeoprichter van de Werkgroep Astrofotografie. In 1980 werd Arie door Hans de Rijk gevraagd om de redactie van Zenit te versterken. In die tijd was het normaal dat je je eigen apparatuur maakte. Arie maakte diverse kijkers en daarnaast een montering. In het begin was de melkweg nog te zien in zijn achtertuin in de lichtstad, maar hij moest later toch verhuizen naar zolder, boven de lichten in de omgeving. Vervolgens verhuisde hij naar een donkere plek op een camping en tenslotte naar een donkere plek in Spanje: remote. Deepsky betrof steeds zijn voorliefde.
Arie studeerde werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Hij was docent en onderzoeker aan diverse universiteiten met als onderwerp: Technologie Management.

De voordracht start met een kort overzicht van de manieren om deepskyfoto’s te maken. Van stilstaande camera, via camera’s met lenzen die meerijden op de kijker tot deepsky-fotografie in het focus van de kijker. Ook wordt aandacht besteed aan ‘remote sensing’. De fotograaf bevindt zich dan op een andere locatie dan de kijker. Die kijker staat in het ideale geval onder een donkere, wolkeloze en transparante hemel. Daarop neemt de spreker ons mee op een rondgang langs zijn opeenvolgende sterrenwachten en de gebezigde apparatuur. De lezing vervolgt met de procedure voor het fotograferen van deepsky-objecten. Welke stappen dien je achtereenvolgens te maken? We zullen moeten bijsturen, volgen. Aan de orde komen de verschillende manieren van volgen en een manier om de handelingen automatisch te doen verlopen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de bewerking van astrofoto’s met PixInsight, APP en Photoshop. Uiteraard wordt de lezing rijk geïllustreerd. Heb je voordien vragen/wensen, gelieve die dan hem te mailen; dan kan hij zich daarop voorbereiden.
21-6-2019
Thema-avond
Slotavond

Comments are closed.

Back to Top ↑