Huidige maanstand


Laatste kwartier
Laatste kwartier

De maan staat nu in Weegschaal
De maan is 22 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Programma 1e helft 2016

Dit is het lopende programma van Huygens.

DatumTitelInhoud
Clipboard01
6 januari 2017Nieuwjaarsbijeenkomst / AstroquizOp deze bijeenkomst toosten we op het nieuwe jaar 2017. Behalve een nieuw kalenderjaar starten we ook weer een nieuw verenigingsjaar. Inmiddels een traditie, op deze bijeenkomst ook weer de jaarlijkse astroquiz. Deze keer zullen Paul Bakker en André van der Hoeven ons hiermee verrassen en vermaken. Traditie is ook dat we deze bijeenkomst houden in Amerikaanse stijl: iedereen neemt zelf wat drankje en hapjes mee.
Clipboard0220 januari 2017Publiekslezing Arno Hol: De belangrijkste astronomische gebeurtenissen van 2016Arno Hol is al meer dan 30 jaar lid van de vereniging Chr. Huygens. Hij geeft regelmatig lezingen over astronomie. In januari 2016 gaf hij o.a. lezingen over de meest opmerkelijke astronomische gebeurtenissen en ontdekkingen van het jaar 2015. Op 20 januari a.s. gaat hij datzelfde doen, maar dan over het jaar 2016. Wilt u weten of de lezing over het jaar 2016 die van 2015 gaat evenaren of overtreffen? Kom dan op 20 januari 2017 naar het gebouw van de NVWA waar de verenigingsavonden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens gehouden worden.
3 februari 2017Thema-avond door Paul Bakker: Methoden van waarnemen en het zoeken van objecten
Clipboard0317 februari 2017Lezing Wil Tirion: Uranografie, vroeger en nuZijn leven lang heeft Wil Tirion belangstelling gehad voor de sterrenhemel en met name voor kaarten van de sterrenhemel. In 1977 is hij voor het eerst begonnen aan een sterrenatlas, tot magnitude 6,5 (de hele hemel op 5 grote kaarten), die werd gepubliceerd in het boek Encyclopedia of Astronomy en later als losse set kaarten uitgegeven door the British Astronomical Association onder de titel B.A.A. Star Charts 1950.0. Daarna, nog steeds als hobby, is hij begonnen aan Sky Atlas 2000.0, met sterren tot magnitude 8,0. Na de publicatie hiervan, in 1981 (door Sky Publishing Corporation en Cambridge University Press), begonnen verzoeken van uitgevers binnen te komen. Een en ander resulteerde in het opzeggen van zijn baan als grafisch tekenaar en vanaf 1983 is hij fulltime, zelfstandig uranograaf (hemelcartograaf). Sindsdien heeft hij sterrenkaarten gemaakt voor verschillende sterrenatlassen en een groot aantal boeken en tijdschriften. De laatste jaren is er heel wat veranderd in het vervaardigen van sterrenkaarten en atlassen, en in feite in de hele grafische wereld. Zijn tekentafel heeft plaats moeten maken voor een (Macintosh) computer en een aantal professionele tekenprogramma's, waaronder Adobe Illustrator (een vector-tekenprogramma) de belangrijkste plaats inneemt. Op 7 november 1987 ontving Wil Tirion de ‘Dr. J. van der Bilt-prijs’; een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde en op 1 september 1993 werd door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem vernoemd: 4648) Tirion = 1931 UE
Aan de hand van een Keynote-presentatie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (=cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude sterrenkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag. Ook vertelt hij over zijn eigen werk op dit gebied en de veranderingen in het werk door de komst van de computer. Daarna wordt de gelegenheid geboden tot het stellen van vragen.
3 en 4 maart 2017Landelijke Sterrenkijkdagen
Clipboard0417 maart 2017Algemene LedenvergaderingTijdens deze vergadering zal het bestuur verslag uitbrengen over het afgelopen verenigingsjaar. Alle leden worden van harte uitgenodigd deze ALV bij te wonen
25 maart t/m 1 april 2017Astrovaçance
Clipboard057 april 2017Lezing Alex Scholten: Saturnus “Lord of the Rings”Alex Scholten woonachtig in het Gelderse Eerbeek, is al bijna 40 jaar actief amateursterrenkundige, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar kometen, meteoren en de ruimtevaart in ons zonnestelsel. Van 1990 tot 2011 was hij voorzitter/waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging. Als voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo (bij Apeldoorn) verzorgt hij regelmatig lezingen, cursussen en waarnemingsavonden voor het publiek. In het dagelijks leven is de spreker werkzaam als specialist functioneel beheer bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn. De planeet Saturnus behoort zonder meer tot Ă©Ă©n van de fraaiste objecten voor een waarneming door de telescoop. Met zijn opvallende ringen en een aantal manen levert dit al snel een ‘wow-moment’ op. Dankzij de ruimtevaart beschikken we tegenwoordig over spectaculaire beelden van de planeet, zijn ringen en zijn talrijke wonderlijke manen. Met name de Cassini-missie heeft ons veel geleerd. Half september dit jaar bereikt de missie na 13 jaar zijn einde. Met nog een aantal spectaculaire passages langs de ringen eindigt de missie met een ‘duikvlucht’ in de atmosfeer van de gasplaneet. In de presentatie wordt een overzicht gegeven van de actuele kennis van Saturnus, zijn ringen en de meest bijzondere manen, zoals Titan en Enceladus.
21 april 2017Thema-avond: De bouw van een amateursterrenwacht, 10 jaar later? Door Gerrit Burggraaf
Clipboard065 mei 2017Lezing Peter Batenburg: Maan of Mars, wie wil daar naar toe gaan?Peter Batenburg is van jongs af aan al een ruimtevaartenthousiasteling geweest en heeft hobby in werk gezet door Ruimtevaarttechniek te studeren aan de TU Delft en vervolgens voor het International Space Station (ISS) programma te werken in Bremen. Peter is daarnaast actief bij de Nederlandse Vereniging voor de Ruimtevaart (NVR) en internationale ruimtevaartplatforms. Er lijkt momenteel een ‘strijd’ plaats te vinden in de bemande ruimtevaart: gaan we terug naar de Maan of gaan we nu dan toch eens naar Mars? In deze lezing zal Peter Batenburg toelichten wat er allemaal komt kijken bij een missie naar de Maan en naar Mars en of een keuze hiertussen een realistische is. In deze lezing zal er zowel naar de stand van de technologie worden gekeken alsmede naar de veranderende ruimtevaartwereld en achterliggende politiek.
19 mei 2017Thema-avond over Astrofotografie en het tonen van eigen resultaten
Clipboard079 juni 2017Lezing Jan Pieter van der Schaar: Voorbij de grenzen van het zichtbare heelal: aanwijzingen voor een multiversumDr. Jan Pieter van der Schaar is als ‘Associate Professor’ (UHD) werkzaam aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2013 coördineert hij het 'Delta Institute for Theoretical Physics', een in 2012 gehonoreerd ‘zwaartekracht' initiatief dat de krachten bundelt van de theoretische fysica in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het grensvlak tussen (theoretische) kosmologie en snaartheorie. Meer algemeen wordt zijn onderzoek gedreven door de zoektocht naar een quantumtheorie van zwaartekracht en de (waarneembare) gevolgen daarvan. Hij is een van de leidende wetenschappers van het in 2015 gehonoreerde nationale kosmologieprogramma. In de laatste 30 jaar heeft onze kennis van het heelal een enorme vlucht genomen. Dat is vooral te danken aan de indrukwekkende kosmologische waarnemingen die de begincondities en de evolutie van het heelal met ongekende precisie hebben bepaald. Dit heeft geleid tot een zogenaamd standaard model van de hete oerknal als beste en meest efficiĂ«nte verklaring van de waarnemingen tot nu toe. Een cruciale rol in deze theoretische beschrijving is weggelegd voor een korte periode van kosmologische inflatie als verklaring voor de merkwaardige begincondities van de hete oerknal. Deze oerfase van kosmologische inflatie heeft vervolgens geleid tot nieuwe vragen over de structuur van de kosmos op de allergrootste schaal. Zijn de karakteristieken van ons heelal uniek bepaald door de fundamentele natuurwetten of zijn er wellicht vele verschillende opties? In theorie lijkt het mogelijk om met behulp van inflatie, onder bepaalde voorwaarden, een soort kosmische lappendeken te genereren. In combinatie met de gigantische variatie van heelallen die stringtheorie lijkt toe te staan biedt dit mogelijk een verklaring voor het feit dat de karakteristieken van ons heelal op een absurd toeval lijken te berusten. Dit multiversumidee, welke het bestaan voorspelt van ontelbaar vele parallelle universa, heeft de potentie om in de context van kosmologische inflatie voor het eerst het regime van de pure 'science fiction' te ontstijgen.
23 juni 2017Thema-/WaarneemavondSlotavond

Comments are closed.

Back to Top ↑