Huidige maanstand


Wassende maan
Wassende maan

De maan staat nu in Maagd
De maan is 11 dagen oud
Joe's

Laatste opname van de Zon

Latest image from Helioviewer.org.

Onderhoud Sterrenwacht.

Klusdag Sterrenwacht Huygens. (01-10-2011)

 Koepel Sterrenwacht ligt eraf.  Raar gezicht zonder Koepel.  Inspectie door de Voorzitter.  Schuifdak klaar.
 Inspectie door de beheerder.  Plan van aanpak wordt besproken.  Trotse beheerder Paul Bakker.  Koepel wordt schoongemaakt.
 Lekje verf door Roland.  Ook op de top.  Binnenkant door Maarten.  Laatste hand aan schuifdak.
 Koepel wordt terug gepaatst.  Een zware klus.  Maar met sterke mannen.  lukt het wel.
 Even passen…  en meten.  En de Sterrenwacht staat er
 weer op.
 De klus is geklaard.

Inspectie Sterrenwacht Huygens. (17-09-2011)

 Foto 1.  Foto 2.  Foto 3.  Foto 4.
 Foto 5.

Zaterdagmiddag ben ik een paar uur aan het werk gegaan bij de sterrenwacht.
Ten eerste heb ik het verlengstuk voor de zuil, dat Gerrit heeft gemaakt, gepast (foto 1). Die past met moeite, de M4-gaatjes mogen een tiende millimeter ruimer. En nu moeten we echt een trapje gaan kopen!
Maar ik heb ‘m er ook weer afgehaald, want het verlengstuk moet nog geverfd worden.

Daarna ben ik de binnenkant van de koepel nader gaan inspecteren om te kijken hoe we dat precies gaan aanpakken. Dat liep aardig uit de hand, want de buitenste (of binnenste, hoe je het bekijkt) met vinylteer behandelde laag van het muliplex kun je er op de meeste plaatsen zo aftrekken (foto 2 t/m 5). Ik kon er haast niet mee stoppen. Achter de meeste blazen is het hout verder droog. Er zijn enkele plekken waar het multiplex doornat is, wat op een lekkage duidt. Eén van die plekken is eerder al eens gedicht, ik denk dat het vocht niet weg kon. Op die natte plekken kan het muliplex zonder problemen tot op het polyester verwijderd worden, dat is stevig genoeg van zichzelf.
De rotte onderste vervoormde klep is eenvoudig, dat wil zeggen dat ik dat zelf kan repareren. De grote schuifdeur heb ik wel wat zorg over. Ik denk dat het punt bij het oog, waar we toch redelijk wat kracht op zetten , verstevigd moet worden. Maar dat heb ik (nog) niet goed kunnen bekijken, we halen ‘m er wel een keer af.

Al met al vind ik de toestand van de koepel best meevallen. Als het nodige onderhoud is gebeurd kan ie weer jaren mee.
Bij goed weer op 1 oktober heeft het verven van de buitenkant van de koepel prioriteit + het repareren van de onderste klep (misschien doe ik dat al eerder).
Bij minder goed weer gaat het klussen sowieso door: dan maken we de binnenkant van de koepel weer zwart en valt er ook veel schoon te maken.

De koepel/telescoop is overigens gewoon inzetbaar. Alleen de poolafstelling zal niet nauwkeurig meer zijn wat te merken zal zijn in minder nauwkeurige goto-commando’s.

Sterrenwacht Huygens

Sinds 2005 is de vereniging in het rijke bezit van een eigen sterrenwacht genaamd “Huygens”. Voorjaar 2008 hadden we genoeg geld in het sterrenwachtfonds om een 11 inch Celestron Schmidt-Cassegrain aan te schaffen. Deze verving de RR-refractor op de Vlietmontering in de sterrenwacht. Deze montering is ons destijds geschonken door Cor van Vliet. Helaas had de van Vlietmontering een te grote periodieke fout voor astrofotografie. Daarom werd besloten een nieuwe motorset aan te schaffen zodat fotograferen en eventueel een goto in de toekomst tot de mogelijkheden zouden behoren.

Gemini G41 Observatory + (G41+)

In zijn enthousiasme over het project Helios bood iemand ons zijn montering aan. Niet zo maar een montering, maar een driejaar oude hoogwaardige Gemini G41 observatory + met zware parallactische montering. Daarbij een universele adapterplaat, precisie poolzoeker met verlichting, 3 stuks contragewicht à 9 kilo en een pulsar telescoopaandrijving met o.a. een Gotofunctie. Hij was ook nog eens pas voorzien van de meest recente G42 techniek. Op 13 november stemden de leden voor aanschaf en op 21 november hadden we de G41+, zoals we hem zijn gaan noemen, in ons bezit. Door de inzet van een aantal enthousiaste leden is hij op de van Vlietzuil bevestigd en vanaf 5 december 2009 in gebruik.

Comments are closed.

Back to Top ↑